Warmte-
terugwin unit

Warm
helpt koud

Mechanische ventilatiesystemen kosten energie, doordat warme ‘vuile’ lucht wordt afgezogen. Tegenwoordig kiezen huiseigenaren daarom vaak voor een warmte-terugwin-unit (WTW). Hiermee bereik je wat je wilt: een comfortabel, gezond binnenklimaat en een flinke energiebesparing. Het principe is eenvoudig. Met behulp van een toe- en afvoerventilator voert de WTW verse buitenlucht naar binnen en ‘vervuilde’ binnenlucht af naar buiten. Beide luchtstromen gaan door een warmtewisselaar in de woonkamer of slaapkamer.

Hierin wordt ongeveer 95% van de warmte van de afvoerlucht overgedragen aan de verse buitenlucht die naar binnen wordt geblazen. Dit zorgt voor een inblaastemperatuur die bijna hetzelfde is als de kamertemperatuur, wat resulteert in een aanzienlijke energiebesparing.

Douche-WTW: warmte winnen uit ‘gebruikt’ douchewater

De douche-WTW maakt gebruik van warmte uit wegstromend douchewater, om koud leidingwater voor te verwarmen. Het principe is hetzelfde als van een warmtewisselaar: door koud water langs warmer water te leiden, warmt het koude water op. De waterstromen zijn daarbij gescheiden. Een douche-WTW vereist een kleine verbouwing.

Wij weten we alles van warmtewisselsystemen. Heb je een vraag, neem dan contact op.

 

Contact