Hotfill

Maak gebruik van warm water

Duurzaam

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een vaatwasser in huis, of in elk geval wel een wasmachine. Dit zijn energieverslindende apparaten, maar er is een manier om het elektriciteitsverbruik te beperken: vullen met warm water!

In een gemiddeld gezin draait de vaatwasser minstens een paar keer per week en ook de wasmachine heeft weinig vrije dagen. De wasapparaten laten koud water in en verwarmen dit met een elektrisch verwarmingselement.

Hotfill

Zelfs bij een wastemperatuur van 40 graden of lager is veel energie nodig om het water te verwarmen. Bij een gezin van vier personen loopt de teller al gauw op naar 300 kWh per jaar!

Een slimme truc om deze apparaten zuiniger te laten werken, is ‘hotfill’. Het apparaat wordt dan aangesloten op de warmwaterkraan, waardoor er door de boiler verwarmd water gebruikt kan worden. Elektrisch bijverwarmen is niet nodig. Bijkomend voordeel: de wasbeurt is sneller klaar!

Vaatwasser aansluiten

Bij vaatwassers zal de aansluiting om hotfill toe te passen veelal geen probleem zijn. De meeste apparaten zijn geschikt om direct aan te sluiten op de warmwaterkraan. Vaatwassers staan in veel gevallen vlakbij de gootsteen in de keuken, waar altijd wel een waterleiding ligt voor warm water. Een speciaal apparaat of het omleggen van leidingen is dus niet nodig.
Vaatwasser aansluiten Hotfill

Wasmachine aansluiten

In principe kan elke wasmac1hine op eenvoudige wijze worden uitgebreid met een “hot-fill” voorziening. Daarbij hoeft er niets aan de wasmachine te worden aangepast. Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het plaatsen van een hotfillmachine:

  • Een thermostatische kraan of regelaar, zodat de temperatuur niet boven de 60°C kan komen. De regelaar moet voor de waterinlaat van de machine geplaatst worden.
  • Een aparte warmwaterleiding vanuit de ketel of boiler. Let er op dat de leidingen van de warmwaterbron naar de wasmachine niet te lang zijn, anders gaat teveel warmte verloren.
  • Een koudwater aansluiting. Wasmachines moeten naast een warmwater aansluiting ook een aansluiting te hebben voor koud water, voor het spoelen en de wolwas.

Zonneboiler

Heeft u een zonneboiler? Dan is de hotfill helemaal interessant. Met het combineren van zonneboiler en hotfill, is (af)wassen van maart tot november praktisch gratis! (Uiteraard wanneer de boiler nog op temperatuur is). Tevens wordt de zonneboiler meer benut omdat er een grotere warm water vraag is. Hierdoor heeft de zonneboiler dus een hoger rendement en een kortere terugverdientijd.

Neem contact op

Wilt u meer weten over onderhoud in Eindhoven van uw technische installaties en kostbare apparatuur? Vul het contactformulier op onze website in of bel ons. Mailen mag natuurlijk ook.

Contact